Olimpicii VLAHUŢIŞTI

           Ei sunt elevii Colegiului Naţional ,,Al. Vlahuţă”, Rm. Sărat, care ne-au reprezentat anul acesta şcolar la olimpiadele şcolare, faza naţională, ca urmare a strădaniilor de-a lungul anilor de studiu, dar şi mărturie a experienţei didactice şi a eforturilor dascălilor. După muncă istovitoare, după selecţii serioase în mai multe etape, după emoţii constructive, iată-i ajunşi în faţa noastră cu premii şi diplome şi ,totodată, împărtăşindu-ne din experienţele trăite. Ei sunt :

NEDELCU MIHNEA IULIAN (clasa a-VI-a, geografie – profesor coordonator Dumitrache Amalia)

            ”Pasiunea mea pentru geografie a început încă de la o vârstă fragedă. Copil fiind, îi însoțeam pe părinții mei în excursiile organizate de aceștia în diverse zone ale țării.  Așa am descoperit frumusețea naturii și mi-am dat seama că geografia este un domeniu fascinant.

Atunci când doamna profesoară  mi-a propus să particip la Etapa Județeană a Concursului Național de Geografie „Terra”, m-am arătat interesat. După o pregătire temeinică sub îndrumarea acesteia și multe sacrificii, au apărut și rezultatele strădaniei noastre –calificarea la Etapa Națională, unde, susținut fiind de colegi și de cadrele didactice, am reușit să obțin numărul maxim de puncte -100.  Aceasta mi-a adus multă bucurie, dar și încredere în forțele proprii.

Astăzi mă bucur de acestă reușită și aștept cu interes noi provocări legate de călătoria prin lumea fascinantă a GEOGRAFIEI.”


CHIRAC FLAVIA PAULA(clasa a-IX-a A, limba şi literatura română-profesor coordonator Sava Camelia Manuela)

       ” Pasiunea mea pentru limba română a început imediat după ce am învățat să citesc, deslușind primele cuvinte. Adoram să-mi petrec timpul liber lecturând, admiram marii scriitori și speram că într-o zi voi deveni unul. Am descoperit în literatură cea mai sinceră modalitate de a transmite un mesaj, propriile impresii sau chiar emoții, sentimente. De aceea, îmi aștern părerile, gândurile pe hârtie de fiecare dată când am ocazia. Cărțile ascund atât de multe povești de viață și experiențe inedite pe care ar fi bine să le cunoaștem pentru a extrage din ele învățături folositoare. Literatura chiar este ,,toporul care sparge gheața dinăuntrul nostru’’ (Franz Kafka), iar oamenii ar trebui să citească mai mult pentru a lăsa operele literare să le arate cine sunt ei cu adevărat și pentru a elibera căldura ce zace în sufletele lor.”


DARIE SEBASTIAN ANDREI (clasa a-IX-a A, matematică – profesor coordonator Lăzărescu Dragoş)

      Încă de mic, pot spune că am avut o pasiune specială pentru matematică, aceasta fiind activitatea care mă binedispune cel mai mult și la care lucrez din plăcere. Datorită acestei mari pasiuni și faptului că încă de la începutul anului mă pregăteam singur pentru viitoare concursuri, anul acesta am participat la Olimpiada Națională de Matematică pentru a vedea ce pot. Am reușit să trec de primele două etape, mai exact, de cea locală și de cea județeană și m-am calificat la etapa națională, care avea să se desfășoare la Piatra Neamț, între 15 și 20 aprilie. Fiind prima etapă națională la olimpiada de matematică la care particip, am fost foarte entuziasmat și mi-am propus să dau tot ce am mai bun. Odată ajunși în acest frumos oraș, organizatorii și grupurile de voluntari au încercat să ne facă să ne familiarizăm cu el, prezentându-ne locurile din jur și obiectivele reprezentative ale acestuia. După susținerea probei, nu ne-a rămas decât să ne bucurăm de zilele rămase. Astfel, mi-am făcut buni prieteni în rândul voluntarilor, alături de care mi-am petrecut timpul acolo. Performanța mea la olimpiadă  a fost remarcabilă, cu punctajul obținut am reușit să iau MEDALIA DE BRONZ, ceea ce mă ambiționează ca la anul să mă pregătesc și mai intens și să reuşesc un rezultat şi mai bun.”


BURSUC DIANA MIHAELA (clasa a-X-a A, religie- profesor coordonator Pr.Andrei Ştefan Costache)

        ”Cred că va trebui să încep cu începutul…

Etapa națională a unei olimpiade este ceva ce eu cred că orice elev ar trebui să experimenteze cel puțin o dată în viață, eu fiind participant la Olimpiada de Religie. Am văzut locuri, lucruri și oameni; noi prieteni, obiceiuri noi, informații noi. Fenomenul noutății și-a făcut simțită prezenta la orice pas.

Pe lângă examen în sine, am văzut cum un colectiv de oameni care până atunci nu se cunoștea, nu doar că a reușit să funcționeze, ci a ajuns să-și facă amintiri frumoase într-un timp foarte scurt.

Au fost momente de muzică: cântat la chitara acompaniată de vocea mea și a Mariei (clasa a IXa) în cameră, întâlnirea tuturor în terasa hotelului cu o seară înainte de plecare, concentrul de la Filarmonica din Sibiu, corul spontan de la cină; dar și momente de cultură: vizita la Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul Astra, Grădina Zoologică, Catedrala din Sibiu, cât și multe alte informații referitoare la obiceiuri și tradiții din diverse zone ale țării.

Toți elevii avem un grup de Whatsapp pe care socializăm, intitulat „Sibiada“ (combinația dintre „Sibiu“ și „olimpiada“. Încă ținem legătura. Elevii lotului buzoian sunt foarte drăguți, am rămas prieteniși ne-am propus să ne regăsim la orice ocazie, dar mai ales la anul în aceeași formulă.

Mulțumesc încă o dată pe această cale tuturor celor ce mi-au fost alături: familie, cadre didactice, celor ce mi-au purtat numele în rugăciuni și în gânduri bune, și mai ales doamnei professor supraveghetor care a reușit să aducă multe zâmbete pe buzele noastre.”


CREŢOIU TEODORA ELENA (clasa a–X-a A, limba engleză – profesor coordonator Neagu Andreea)

        Participarea la Olimpiada Națională de Engleză a fost pentru mine o oportunitate de a călători și de a lega noi prietenii, dar și de a-mi îmbunătăți cunoștințele la limba engleză. Pe parcursul celor patru zile cât timp am fost plecată la Pitești (unde s-a desfășurat olimpiada), am avut ocazia să socializez cu liceeni din toate colțurile țării (Arad, Brașov, București, Suceava, etc) și am descoperit că avem neașteptat de multe lucruri în comun, nu doar pasiunea pentru limba engleză. Pe lângă faptul că am fost motivată să aprofundez materia și să învăț lucruri noi, plecarea într-o altă localitate, alături de persoane pe care le cunoșteam pentru prima dată, m-a ajutat să câștig experiență de viață și încredere în mine, pe care le consider neprețuite.

Fără urmă de îndoială, pot afirma că succesul vine foarte rar de prima oară și că e precedat de destule eșecuri și dezamăgiri. Dar dacă rămânem constanți și ajungem să ne bucurăm de micile progrese, rezultatele dorite vor apărea cu siguranță!”